Některé zkazky, pověsti a mýty ze světa čokolády…

  • Jen hořká čokoláda je kvalitní

    Je-li čokoláda hořká, pak je vyrobena z přepražených bobů. O kvalitě tedy nemůže být řeč. Nadto, pokud není přepražení kakaových bobů – základní suroviny pro výrobu čokolády výsledkem šlendrijánu, pak jde o záměr: zamaskovat pach a chuť plísně, jež boby zachvátila během lajdácké práce při fermentaci a nebo později při špatném uskladnění a přepravě k čokolatierovi, případně i v jeho skladu…

  • Tmavá čokoláda je hořká

    NE! Dobře udělaná čokoláda hořká nikdy není. Fermentací se přirozená hořkost bobů eliminuje a to do značné míry i v případě podstatně hořčích bobů odrůdy forastero. Tmavá čokoláda, je-li dobře udělaná má silnou kakaovou chuť, čím více procent, tím silnější a je spíše kyselkavá.

  • Bílá čokoláda není čokoláda

    Cukrovinka, obsahující v lepším případě malé množství kakaového másla, většinu cukru, sušené mléko… Samozřejmě čokoládou není. V některých zemích je zakázáno čokoládou ji nazývat. Ovšem bílou čokoládu vyrobenou poctivě, tj. s minimálně 30procentním obsahem kakaového másla, za čokoládu považujeme…

  • Trpící dnou čokoládu nemůže

    Skutečná čokoláda je naopak pro průběh nemoci a pohodu nemocného přínosem. Informace na stránce DNA

  • V postní době se čokoláda nesmí

    Tento mítus znají milovníci čokolády z filmu Čokoláda, kde si zahrál okouzlující Johny Depp vedle Juliett Binoche. Alfred Molina, coby hrabě de Reynaud, se čílil, že slečna Vian otevírá čokoládovnu během postní doby.

    Kdyby autorka Joanne Harrisová studovala historii (tak jako její románový hrabě), věděla by, že Svatý papež Pius V. v roce 1569 svým dekretem vyhlásil, že požívání čokolády není porušením půstu. Naopak, „má být považováno za vhodnou výživu v těchto svatých dnech…“

  • Belgická čokoláda

    Belgičané a Švýcaři patří mezi ty, kteří se do dějin čokolády, její vylepšování, zušlechťování, zapsali významným dílem a tak vznikly pojmy belgická čokoláda (pralinky), švýcarská čokoláda. Jejich historická zásluha zůstává ctěna, avšak těžko by bylo možno říci, že jsou v současnosti výlučně nejlepší. Že je čokoláda „belgická“, dávno neznamená, že je jedinou zárukou kvality, resp. lepší, než jiná.

    A také, když někdo tvrdí, že nabízí belgickou čokoládu, tzn. tu nejkvalitnější, může říkat pravdu, ale i prostě lhát… (A nemusí jít zrovna o případ, kdy někdo dováží levnou čokoládovou hmotu z Polska, za belgickou ji vydávaje ;)) Pokud kupujete belgickou čokoládu, „protože si zakládáte na té nejvyšší kvalitě“, vězte, že mnohdy platíte jenom za to slovo ‚belgická‘, ale rozplíváte se nad tím, jak se vám na jazyku rozplývá palmový tuk kakaem jenom obarvený. Přičemž Belgičané v tom mohou být zcela nevinně…

  • Po čokoládě se tloustne

    Skutečná čokoláda obsahuje minimální množství sacharózy. Kdo konzumuje vysoceprocentní čokoládu, navíc – správně – doslazovanou panelou, ne cukrem, tomu přibrání nehrozí…

  • Plodem kakaovníku je bob

    Kakaový bob je semenem kakaovníku, ne plodem. Plod se správně označuje, jako bobule. Ani lusk není správný termín.